Čtvero železničních cest (fotoprojekt)

26. 01. 2014 20:31:59
Malá série nočních (dlouhoexpozičních) fotografií, na kterých jsou zachyceny železniční soupravy, opouštějící pardubická nádraží do všech směrů, tedy na Prahu, na Českou Třebovou, na Hradec Králové a na Chrudim. Plus patero bonusů ...

Dovolte mi fotografie v tomto blogu doplnit nejen textem humorným, či poetickým, ale i kouskem slova technického rázu. Nejprve bych čtenáře rád upozornil na formát fotografií:
Byl jsem totiž, pro tentokrát, nucen zvolit vyšší stupeň kvality obrazu, než je "obyčejný" JPG. Samy fotografie si vyžádaly formát BMP (Windows Bitmap), který nesnižuje výslednou kvalitu fotografie ani o sebemenší stupínek. Na druhou stranu jsou tímto zobrazované fotografie datově objemější, a proto se můžou déle (v případě pomalého připojení - několik málo vteřin) načítat. Posouzení, zda za to výsledek stojí, nechám již na Vás ...

LUPA

Nástroj, který jsem vložil do každého obrázku tohoto blogu, Vám má za úkol připomenout, že kteroukoliv z následujících fotografií můžete po rozkliknutí vidět v úplném rozlišení, ve velkém formátu, do sebemenšího detailu. Buďte tu vítáni.


Pardubice hl.n., EC 72 Smetana, sobota 18. ledna 18:18, směr PRAHA

ROZKLIKNI - Praha

informace k fotografii: hodnota clonového čísla (F) 14, ISO 200, doba expozice 30 s.



Pardubice závodiště, Os 5372, středa 22. ledna 18:48, ze směru CHRUDIM

ROZKLIKNI - Chrudim

informace k fotografii: složeno ze dvou fotografií - F20, ISO 200, doba expozice (2x) 30 s.

***

Koleje mám v genech, je to tak. Dokonce jsem se již několikrát o práci u drah pokoušel. Zatím marně. Nic ovšem nevzdávám a na svůj případný pohovor se stále pečlivě připravuji. Nedávno jsem například nahlédl do historie společnosti ČD, dříve ČSD, kde mě překvapila informace,
že zatím co v roce 1990 čítal počet drážních zaměstnanců (pouze v České republice, bez Slovenska) 163 tisíc pracovníků, dnes jich čítá necelých 16 tisíc. Nejsou to nadějné vyhlídky, neb tendence je stále klesající.

A tak jsem si vzpomněl na malou zastávku Pardubice závodiště, kde jsem si v malé čekárně, před cestou do školy, od paní za okénkem, kupoval onu kartonovou jízdenku, která se v dnešní době draží na Aukru kolikrát za několik desítek korun. Taky jsem si jich pár pořídil - na Aukru, neboť okénko v čekárně na zastávce Pardubice závodiště zeje už dlouhá léta prázdnotou.

Odpusťte mi tu nostalgii ...

... stojíme.

ROZKLIKNI - STOJÍME


Jsou tomu necelé tři roky, kdy jsem v jednom deštivém odpoledni, na jednom nádraží nedaleko Pardubic, ještě blíže Hradci Králové, vyslechl netradiční hlášení. Netradiční bylo hned dvakrát:

Za prvé - to hlášení bylo živé. Tím chci říct, že informaci o příjezdu vlaku oznamoval sám pan výpravčí stanice, nikoliv hlasový automat, tak jak tomu dnes na většině nádraží je.

A konečně za druhé - to hlášení znělo (přibližně) takto: "Dobré, ačkoliv uplakané, květnové odpoledne vážení cestující - k druhému nástupišti, vlevo od nádražní budovy, přijede vlak ze stanice Týniště nad Orlicí, který bude pokračovat ve směru Hradec Králové, Chlumec nad Cidlinou, Praha Smíchov - tam až přijedete, to se nasmějete. Jsem si, vzhledem k dnešnímu dešti, zcela jistý, že nechcete zmoknout a proto nebudete do kolejiště vstupovat dřív, než vlak zastaví. Dbejte prosím své bezpečnosti. Děkuji a přeji vám šťastnou cestu."

***


Pardubice hl.n., Os 6254, sobota 18. ledna 18:22, směr HRADEC KRÁLOVÉ

ROZKLIKNI - Hradec Králové

informace k fotografii: F14, ISO 200, doba expozice 30 s.



Pardubice hl.n., pondělí 20.1. 17:41, IC 573 Brněnský drak, směr ČESKÁ TŘEBOVÁ

ROZKLIKNI - Česká Třebová

informace k fotografii: F18, ISO 200, doba expozice 25 s.

***

Během svého železničního bádání jsem došel k dalším zajímavostem. Za zmínku stojí například znělky, které předchází informačnímu hlášení na nádražích. U nás v Pardubicích je to stylově znělka s melodií refrénu písně "Já mám koně, vraný koně, to jsou koně mý." Můžete ji slyšet, spolu s hrou na piáno, které je na pardubickém nádraží umístěno v rámci projektu "Piána na ulici", i v tomto minutovém VIDEU. Znělka pro ohlášení zpoždění vlaku mi přijde nejen stylová, ale i vtipná: "Dobrů noc, má milá, dobrů noc." Tyto dvě a spoustu dalších znělek (například Hradec Králové - Okolo Hradce; Praha hl.n. - Vlatava, nebo Vyšehrad; Frýdek-Místek - Okolo Frýdku cestička; Valašské Meziříčí - My jsme Valaši; Kladno - Kladno, to je to město; a spoustu dalších) si můžete poslechnout na tomto ODKAZE.

***

Během mého fotografování noční železnice vzniklo vícero fotografií s dlouhou dobou expozice. Některé v tomto "fotoprojektu" své místo nezískaly, avšak by byla škoda, kdyby měly zůstat v zapomnění. Čtyři z nich (ať už drážních, či industriálních) si tu můžete, když budete mít chuť a volnou chvíli, ROZKLIKNOUT:

02

01

04

03

Autor: Richard Horák | neděle 26.1.2014 20:31 | karma článku: 21.19 | přečteno: 886x

Další články blogera

Richard Horák

Do boje proti dezinformacím se zbraní - kalkulačkou!

Na jisté sociální síti se před můj zrak dostala dezinformace ohledně elektronických plateb kartou. Tato lež mě tak pobavila, že jsem vytáhl kalkulačku a začal počítat. Pojďte počítat se mnou - do hospody!

25.11.2023 v 20:22 | Karma článku: 21.67 | Přečteno: 1227 | Diskuse

Richard Horák

Na český Grand Canyon kolem celé republiky (fotoblog)

Jako každý rok, i vloni jsem si koupil sedmidenní letní jízdenku na železnici a vyrazil na cesty bez cíle, kam dojedu, tam dojedu. Nehlídám dny, nehlídám čas, žádné plány, žádné kufry, jen co mám u sebe...

12.2.2022 v 11:58 | Karma článku: 29.52 | Přečteno: 801 | Diskuse

Richard Horák

Hřbitov starých vlaků (fotoblog)

aneb Když jdou vlaky spát - navždy. Téměř 30 fotografií z místa, kde vlaky čekají na své sešrotování. Tak trochu nostalgie, urbex, opuštěná místa, ale i zakázané ovoce...

8.1.2022 v 20:21 | Karma článku: 29.35 | Přečteno: 985 | Diskuse

Richard Horák

Můj nový kurz chlastání (lekce 1)

Úvodem se chci omluvit a hlavně čtenáře upozornit na to, že článek popisující skutečnou událost obsahuje nemálo vulgárních výrazů. Vzhledem k vážnosti situace je nechci zaměňovat lehčími synonymy.

4.12.2021 v 20:22 | Karma článku: 23.96 | Přečteno: 959 | Diskuse

Další články z rubriky Fotoblogy

Marek Trizuljak

Od prvního jarního dne k Velikonočním svátkům

Rovnodennost, první jarní den, úplněk a brzy poté velikonoční svátky. Obrazové dojmologie ... ... ...

28.3.2024 v 15:39 | Karma článku: 10.85 | Přečteno: 98 | Diskuse

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový živý život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 1798 | Diskuse

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXII. - Rokycany 12 - Jaro je tu)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

28.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 16.21 | Přečteno: 181 | Diskuse

Martina Pazourová

Po dešti......

Nenapadá mě nic jiného, než text písně paní Judity Čeřovské.Foto Nikon D 70. Jo, a dalo to docela fušku :-)

25.3.2024 v 23:00 | Karma článku: 12.40 | Přečteno: 212 | Diskuse

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

Uteklo to jako voda, a svatopostní doba nám vstoupila do své závěrečné fáze - Svatého týdne, po němž nadejdou Velikonoce.

24.3.2024 v 15:21 | Karma článku: 11.17 | Přečteno: 158 | Diskuse
Počet článků 347 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1599


Byl: mladý, voják, hospodský, vnuk, koordinátor, Hamburčan, kuchař, číšník, záškolák, trhač švestek, maturant, vyskladňovač brojlerů, prodavač, ...

Je: na okraji, melancholik, fotograf, hároš, kmotr, řidič, bloger, folkař, hlídač pian, alkoholik (přechodně), syn, Pardubák, čtivec, psavec, ein Kerl, strýc, pravdoláskař, knihkupec, antikvář, rocker, utopista, darmošlap, přítel, ješitný, dlužník, bratr, ...

Chce být: rytíř, ...

 

Až Blanický tábor,
uspořádá nábor,
já přihlásím se v meč,
jako první uchazeč.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...